Редица международни реакции последваха решението на Международният съд да нареди на Израел незабавно

...
Редица международни реакции последваха решението на Международният съд да нареди на Израел незабавно
Коментари Харесай

Израел осъди решението на Международния наказателен съд за офанзивата в Рафа

Редица международни реакции последваха решението на Международният съд да подреди на Израел неотложно да приключи военната си интервенция в Рафа. След оповестяването на заповедта израелският министър-председател Бенямин Нетаняху организира заседание с военния си кабинет. В взаимно изказване Съветът за национална сигурност и Министерството на външните работи обявиха, че Израел " не е правил и няма да прави военна активност в райони на града, в които живеят мирни граждани ". Нетаняху е разговарял и с държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Той е подчертал " значимостта на филантропичната обстановка в Газа. Южна Африка похвали отсъждането, като Зане Дангор, шеф на отдела за интернационалните връзки на страната, го назова " в действителност " апел за преустановяване на огъня. Хамас също утвърди решението на съда. 

 

 
Малко евентуално е Израел да промени курса си, а Международният съд не разполага с механизъм, с който да наложи това. Решението обаче ускорява натиска върху Израел, който изпитва все по-голяма изолираност на интернационалната сцена. 
Сам Медник, Асошиейтед прес

Междувременно стана ясно, че израелска делегация ще пътува скоро до Париж, където ще се разиска освобождението на всички заложници. Това заяви израелски чиновник пред CNN. Визитата идва в миг, когато шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс е в Европа, с цел да се опита да върне в ход прекратяването на огъня. На собствен ред президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва и с египетския си сътрудник, с който се договориха да изпратят повече помощи през граничния пункт Керем Шалом. На фона на всички договаряния не престават и боевете на фронта. По данни на палестинските управляващи минимум петима са били убити при израелски въздушен удар по Ал-Зайтун в град Газа. По-нататък на север два " големи въздушни удара " са били нанесени по Джабалия. Кадри, оповестени в интернет, демонстрират цели стени, взривени от обстрела. Съобщава се, че през последните 24 часа общо 57 души са починали.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР